fbpx
Blauw_Web_Logo_svOikosNomos

Over S.v. Oikos Nomos

S.v. Oikos Nomos is dé algemene studentenvereniging van Zwolle en staat voor gezelligheid, diversiteit en verbondenheid. Dat betekent dat wij een maatschappelijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid hebben. We willen iets betekenen voor Zwolle als (studenten)stad en voor de student die in Zwolle komt studeren. De vereniging biedt tijdens de studententijd een plek waar studenten professioneel en sociaal gevormd worden. S.v. Oikos Nomos wil een vereniging zijn met leden die elkaar steunen, helpen, professionaliseren en we willen dat studenten hun basis vinden bij Oikos Nomos tijdens hun studententijd in Zwolle.

Onze vereniging

S.V. Oikos Nomos is op 25 mei 1976 opgericht door een aantal studenten van de toenmalige HEAO opleiding.

Van oorsprong een economische studentenvereniging, tegenwoordig vind je bij Oikos leden die de meest uiteenlopende studies volgen.

Bestuur-Jaarsma

De vereniging wordt in stand gehouden door het dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur bestaat uit vijf leden, die een jaar lang intensief bezig zijn voor de vereniging. Ze zorgen ervoor ervoor dat alles in goede banen wordt geleid om ons doel na te streven: een meerwaarde bieden voor haar leden tijdens hun studietijd en daarna.

activiteiten_bestuur

Oikos heeft een aantal commissies die het dagelijks bestuur ondersteunen in haar werk. De wervingcie zorgt bijvoorbeeld voor het aantrekken van potentiële nieuwe leden en het activiteitenbestuur organiseert feesten en activiteiten. Als lid van een commissie kun je vaardigheden ontwikkelen die nuttig zijn voor je studie en later in je carrière.

Caterva

Disputen zijn vaak te herkennen aan hun eigen dispuutskleding en tradities. De groep bestaat uit studenten van verschillende jaarlagen, deelt vaak dezelfde interesses en heeft een hechte band met elkaar. Elk dispuut organiseert minstens één keer per jaar een activiteit of feest voor de vereniging. Oikos heeft op dit moment gemengde disputen en damesdisputen.

Jaarclubs

Vlak na de vliegweek ontstaan er jaarclubs, groepen studenten die uit de eerstejaars worden samengesteld. Je jaarclub is vaak de vriendengroep met wie je de vereniging verkent. Samen naar de eerste activiteiten en soosavonden waar ook de ouderejaars aanwezig zijn, die je dan kunt ontmoeten.

Geschiedenis der s.v. Oikos Nomos 

In augustus 1975 startten de studenten van de HEAO een sociëteit ruimte op een woonboot. De plek waar ze lekker kunnen ontspannen van het harde werk op school. Hierop volgde dat er op 25 augustus de eerste ledenvergadering werd opgeroepen, om een studentenvereniging op te richten. Dit gebeurde ook, op 25 mei 1976 werd de studentenvereniging Oikos Nomos opgericht, met Rien Lems als eerste voorzitter van de vereniging. De oprichting is met koninklijke goedkeuring gebeurd en hierdoor mag het koninklijk wapen in ons logo gedragen worden. De naam van de sociëteit werd de Keynes Inn, wat tot op de dag van vandaag de naam is van ons verenigingsnummer!

 

De sociëteit op de woonboot kon helaas niet op tegen het feestende vermogen van de Oikossers en zonk. Over de jaren heen heeft S.V. Oikos Nomos verschillende sociëteit ruimtes gehad. Eerst gingen we naar de kelderruimte van de HEAO, waar het zacht gezegd onverstandig was om goede kleding aan te doen. De soos was druk bezocht door Oikossers en door studenten van andere studierichtingen. 

 

In februari 1979 werd er een verenigingsblad opgericht, de Break-Even. Later werd dat het kwartaaltje en tot slot de Novissium Vox. Op die manier konden de leden op de hoogte worden gehouden van wat er speelde binnen Oikos en binnen Zwolle. Ook werd in 1984 op initiatief van Oikos en ZHTC het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) opgericht, zodat de studentenverenigingen samen een sterke partij konden vormen tegen de gemeente.


Na een tijd een eigen pand te hebben gehad op de Van Karnebeekstraat 125, werd er in de binnenstad een algemene sociëteit opgericht aan de Voorstraat 17, nu bekend als Het Vliegende Paard. Na een lange tijd werd er in 2012 besloten om te verhuizen naar de kelderbar van Stadscafé Blij. Daar wordt nu nog steeds iedere week de soos opengegooid voor de leden van Oikos Nomos!

2
3