Geschiedenis

[fullwidth_text alt_background=”none” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Geschiedenis van s.v. Oikos Nomos

Sinds augustus 2015 is de sociëteit van s.v. Oikos Nomos gevestigd in Stadscafé Blij, een mooie locatie in hartje Zwolle. Toen in augustus 1975 de HEAO werd opgericht in Zwolle, bestond al gauw de behoefte onder de studenten, toen ongeveer 200, om een vereniging op te richten. Dit onder het mom van ‘het vergeten van de beslommeringen van school’. Op de eerste ledenvergadering in augustus 1975 koos men een bestuur met Rien Lems als eerste voorzitter van de vereniging. De sociëteit kreeg de naam Keynes Inn en vestigde zich in een woonboot. De HEAO’ers hielden wel van een feestje, waardoor de woonboot het op een dag niet meer tegen de feestjes kon opboksen. De boot zonk (!) en er moest een nieuwe locatie gezocht worden. De HEAO was toentertijd gevestigd in de Dierzerstraat, in het pand waar nu de bibliotheek zit. In 1977 werd de kelderruimte onder het HEAO gehuurd. Deze ruimte kwam uit op het steegje in de Rodehaanstraat. 25 mei 1976 is de dag dat de vereniging werd geboren, met Koninklijke goedkeuring. Dit zorgde ervoor dat wij het Koninklijk wapen in ons logo mogen gebruiken.

 

Keynes Inn

De jaren die hierop volgden staan in het teken van de Keynes Inn, oftewel de sociëteit. De soos liep ontzettend goed en het bezoekersaantal bleef stijgen. De soos werd niet alleen bezocht door HEAO’ers maar tevens door andere studenten in Zwolle van andere studierichtingen. Dit alles maakte de Keynes Inn tot een oord waar het goed en gezellig vertoeven was. In februari 1979 werd een verenigingsblad opgericht. Dit kreeg de naam Break-even. Later veranderde de naam van Break-even in ‘t Kwartaaltje en tot slot in Novissium Vox, wat staat voor ‘De Redactie’.

Het aantal HBO-opleidingen in Zwolle steeg snel en hiermee ook het aantal studentenverenigingen. Als reactie hierop werd op initiatief van Oikos Nomos en het ZHTC in 1984 het SOOZ opgericht. Dit staat voor Studenten Overleg Orgaan Zwolle en houdt een samenwerkingsverband in tussen de verschillende verenigingen om een sterkere partij te vormen tegen de gemeente. De gemeente kon namelijk maar weinig begrip opbrengen voor het fenomeen student. Zo besloot de gemeente zonder pardon dat het pand van de HEAO gebruikt ging worden als bibliotheek en dat de vereniging moest vertrekken.

 

Verhuizing na verhuizing
In die tijd werd als tijdelijke oplossing gekozen voor het wekelijks afhuren van een discotheek. Totdat na lang zoeken het pand aan de van Karnebeekstraat 125 werd gevonden, het huidige restaurant ‘La Terra’. Het pand werd gehuurd van bierbrouwer Skol. Het grote nadeel van dit pand was dat het totaal opnieuw moest worden ingericht om te kunnen functioneren als soos. Heel wat financiën zijn er toen gespendeerd aan de inrichting hiervan. Ook de benodigde vergunningen vormden een probleem. Het was weer de gemeente die niet stond te popelen om mee te werken. Uiteindelijk is het toch nog goed gekomen want aan het einde van het eerste cursusjaar van de HEAO op de campus had Oikos Nomos weer een eigen sociëteit. Met de geboorte van deze nieuwe sociëteit werd ook een nieuw lied geboren: “Het Keynes-Inn lied”. Doordat dit lied in de loop der jaren duizenden malen gezongen is, kan het inmiddels het verenigingslied genoemd worden. In de tien jaar dat er aan de van Karnebeekstraat bivakkeerde is er heel wat gebeurd. Na tien jaar waren de verhoudingen met de verhuurder zo slecht dat het huurcontract niet werd verlengd. Daarnaast ontstond er in de binnenstad een algemene sociëteit waar ook Oikos Nomos zich zou vestigen: Het Vliegende Paard.

Na veel overleg, bestuursvergaderingen en een loodzware ALV werd besloten te verhuizen naar de sociëteit aan de Voorstraat. Helaas ging Het Vliegende Paard al snel failliet waardoor we de locatie weer moesten verlaten. Oikos Nomos besloot zich toen te nestelen in café De Casteleyn. Maar toen Het Vliegende Paard weer open ging en beter ging draaien, werd besloten terug te keren naar de welbekende kelderbar van ‘Het Paard’, waar veel verenigingen gebruik van maakten. Vanaf 1997 werden hier de mooiste feestjes gevierd. Zowel dinsdags als donderdags vulde Het Paard zich met Oikossers en Oikos had een prominente rol in het uitgaansleven van studerend Zwolle.

 

Grote verandering

In 2015 maakt Oikos Nomos een grote beslissing: Oikos verhuist. Na 18 prettige jaren onder de hoede van Het Paard werd het tijd om onafhankelijk te worden en te onderscheiden van andere studentenverenigingen. Dit proces ging natuurlijk niet over één nacht ijs. Heel 2014 werd hierover gepraat, gediscussieerd, gestemd en geoordeeld. Tijdens de beslissende ALV van 7 april 2015 werd de knoop doorgehakt. De nieuwe locatie van Oikos Nomos zou Stadscafé Blij worden. In de kelder, ClubZo, viert Oikos Nomos sinds de zomer van 2015 menig feestje en dit is tot dusver een goede stap geweest voor de ontwikkeling van Oikos Nomos.

Zoals je kunt lezen heeft Oikos Nomos inmiddels een geschiedenis waar je U tegen zegt. Wat al die jaren niet is veranderd, is dat we er in zijn geslaagd ieder jaar een introductieweek te geven waar menig vereniging jaloers op kan zijn. Het is vanaf de eerste intro in 1975 tot afgelopen intro, ongeacht het aantal eerstejaars, ieder jaar een geweldig succes geweest. Daarnaast staat Oikos Nomos onder studerend Zwolle bekend als de vereniging met de mooiste en beruchtste feesten die elk jaar opnieuw gevierd worden: het Kerstgala, Vul-je-pul, Beaujolais Primeur en de Mexican Tequila Party zijn elk jaar weer een groot succes.

 

 

[/fullwidth_text]